Home
Noviny
Kultura
info

 

PROMĚNY PLZEŇSKÝCH ZÁKOUTÍ


navštívenky - Proměny plzeňských zákoutí

 

V galerii Esprit probíhá zajímavá výstava na plzeňské téma. Jedná se o jakousi konfrontaci mezi minulostí a dneškem. V rámech tu visí dvojice fotografií, jedna zpodobňuje tvář městské architektury z přelomu 19. a 20.století nebo z časů tzv. první republiky. Druhá, z nejbližší přítomnosti, ji nastavuje zrcadlo, ale obraz je již odlišný.

U některých fotografií jen těžko uvěřit, že se jedná o místa totožná. Ráz města se postupně mění před našima očima a my ve spěchu ani nepostřehneme proměny, jenž jsou pro urbanismus fatální a pro lidi pouze slabým odleskem dob minulých a logickým vývojem. O to více zaráži kontrast v souvislostech pomlky sedmdesáti až sta let. Naštěstí naši předkové měli tolik rozumu a intuice, že většinu závažných změn zachytili na skleněné desky, a tak uchovali základní informaci pro budoucí generace. S jiným způsobem života se pojí i jiný kolorit, a s postupující technikou a civilizací vůbec, se změnilo prostředí a možnosti. Je těžké rozpoznat,v čem se vše zjednodušilo či zkomplikovalo. Každý si sám musí odpovědět na otázku, zda obrázky minulých dob jsou lepší nebo současná podoba města znamená rozkvět Plzně.

Výstavu pořádá KS Esprit a Západočeské muzeum ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR. Použité fotografie nejsou příliš známé a většina jich nebyla publikována. I vybraná zákoutí nejsou vždy ta nejfrekventovanější a nejoblíbenější. Nové snímky nafotografoval a výstavu koncipoval pracovník Západočeského muzea v Plzni Mgr.Luděk Krčmář.

Tato expozice nabízí malé pozastavení a ”hledání ztraceného času” pro všechny, kteří rádi objevují zaprášené střípky historie, zařazují je do časové linky a srovnávají fakta. Potěšující je velký zájem veřejnosti. Značí to, že plzeňané chtějí znát své město, jeho vývoj, ale i minulost. Výstava potrvá do 5.5.2001.

J.Žembová
 
HOME
UP