Home
Noviny
Kultura
info
kultura

 

PSÍ VOJÁCI POD LAMPOU


navštívenky


Pod lampou 31.10.2001

pohled shůry...F. TopolF. Topol 'mučí' piano...F. TopolD. SkálaL. HorkýL. Horký v rytmickém zadumáníPsí vojáci po koncertu

Skupina Psí vojáci se rozhodně vymyká České hudební "produkci"  jak na podiích, tak i v "nahrávacích" studiích, a právě proto nebo možná přesto zní stále dobře všude tam, kam se jen "drápek" její do veřejí trochu dostane. Nejinak tomu bylo i na popisovaném koncertu v "našlapané Lampě", kde" přehrávala" písně:
staré - které vycházely na "nosičích" až v posledních desíti letech, protože kapela nedostávala, na rozdíl od jiných dnešních "hrdinů", za bolševika žádný prostor pro svoji hudbu.

novější -" natočené" v rozmezí let 1989- 2001 "aktuální" - zatím z posledního alba "U sousedů vyje pes"

Aby zcela "rozhudbočily" publikum rozličného, převážně mladého věku, stačil "prastarý popěvek" /V špinavýýý hospodě na kraji městáá.... /, který zazněl jako jeden z prvních, a pak už se jen vyvalily - nikoliv vlny zdola - ale tóny z podia, které "umocňovaly" poeticko-brutální texty, převážně z dílny páně Topola a lidé zpívali, tancovali a dobře se jim pod podiem vedlo, k čemuž jim dopomáhali:

Filip Topol - zpěv,piano
Luděk Horký - baskytara
David Skála - bicí


A na úplný konec "rozhovor-nerozhovor" s F. Topolem v zákulisí:

Protože před nedávnem vyšlo trojCD, na kterém je zachyceno nejen legendární "Baroko v čechách" - přehrávané z cívky na cívku, či kazetu, v dobách vlády systému rudého vysavače a skladby ze studia z let 83-85, ale i neméně v povědomí lidí zůstávající koncert v Útušicích u Plzně z let 80tých, rozhodl jsem se v popovídání s Filipem Topolem zabrousit i na toto téma.

- "Na toto vystoupení si velmi dobře pamatuji, to bylo v roce 1980 a byl to jediný koncert, kde nebyli přítomni estébáci. Měli jsme striktní zákaz vystupování a oni se o Útušicích nějak nedozvěděli... " .

- Poté prozradil, že skládá muziku převážně pro studentské krátkometrážní filmy, při tom všem studuje "vážnou" hudbu a na poslech českých kapel má čas, jen když je vidí na festivalech, kde sám vystupuje.

- No zkrátka jsem si s ním hezky pohovořil, třeba i o alkoholu požívaném hlavně "v nemírné podobě" a jeho roli při spoluvytváření invence... což komentoval slovy "No, něco na těch ranních mlhovinách z kocoviny bylo...smích... ale že by to pomáhalo...to ne"

Oficiání stránky: www.psivojaci.cz



K.H. Roudenský
 
HOME
UP