Home
Noviny
Kultura
info

 

PUNK & UNDERGROUND V LAMPĚ


navštívenky

Lampa 16. 3.

V sobotu večer jsem se šel podívat do Lampy na Požár mlýna. K mému údivu jsem byl překvapen minimálním množstvím lidí. Bylo to pravděpodobně způsobeno velkou konkurencí koncerty tentýž večer. S postupem večera se však Lampa celkem slušně zaplnila.

Underground zastupovala Staroplzenecká skupina BFLMPSVZ. Typický podzemní název, který ve svém plném znění zní takto: "Božská filozofie lidského myšlení pomocí speciálních vizionářských zaklínadel". Skupina působí na západočeské scéně již čtvrtým rokem. Zatím sice nevydali žádné CD, ale údajně se chystá nahrávání několik skladeb na VINYL (pravděpodobně aby na diskotékách zvedl morálku jak posluchačů tak i DJ). Velmi mě zaujalo, na co vše se v takto tvrdé kapele dá hrát. Jednak na "vejmazovou trubku" která je dosti disharmonická a asi by se ani nikam jinam moc nehodila, dále tahací harmonika ale i obyčejný kýbl s poličkou. Vystupují jednou až dvakrát do měsíce a nenajdete je nikde na internetu a pravděpodobně asi ani v žádné databázi kapel. Nic méně je to hudba pro malý okruh lidí a to jim asi nezaručí velký úspěch a slávu. Osobně mi všechny skladby přišli téměř stejné, změnu jsem zaregistroval jen tehdy, když zpěvák uchopil do rukou nějaký z nástrojů položený poblíž sebe. Asi to bylo možná také tím, že tyto nástroje nebyly příliš slyšet. Během vystoupení se na parketu objevovalo jen pár skalních příznivců. Po hodině podzemní muziky, které byla protažena o výměnu basové struny, nastoupil kvalitní punk v podobě Požáru mlýna.

Prostor před pódiem se rychle zaplnil a obecenstvo se nemohlo dočkat oblíbené skupiny. Ta se v Plzni objevila po krátké koncertní pauze, která byla způsobena zdravotními problémy zpěváka Emila Hrubýho. V plné sestavě nastoupil Požár a předvedl jako vždy kvalitní výkon i s jistou mírou nadsázky jak je jim vlastní. Prostě zajímavá akce. Málo kdy se sejdou takto rozlišné styly umění.

Alik

 
HOME
UP