Home
Noviny
Kultura
info

 

TUNEL - CD Cool v plotě


zajímavosti - recenze


Obal i název CD "Cool v plotě" plzeňské kapely respektive hudebně zábavné krokové bubliny Tunel by mohl napovídat, že jeho autoři "jsou veselí a hraví", mají nápadů na rozdávání, a tudíž při jeho poslechu budete dobře bavit. Nebudeme si hrát na schovávanou, je to tak. Kdo by ale čekal jednoduché a prvoplánové texty snažící se za každou cenu posluchači roztáhnout koutky úst do míst, kde za normálních anatomických podmínek bývají ušní boltce, bude se muset jít poohlédnout jinam.

Cool v plotě přináší texty veselé i neveselé, ale vždycky veskrze poetické a myšlenkově bohaté (Snad s výjimkou songu Koloušek, jenž má však zase jiné - až dadaistické - kvality.). Texty, které, i když se někdy nedokážou vyhnout určitým nedostatkům, k muzice dobře sedí a o něčem jsou. Navíc smekám před faktem, že ačkoliv je většina z nich psána pro dívku, jejich autory jsou Zýkoš a Ornič a nepoznáte nic. Hudebně se Tunel pohybují kdesi v oblasti punku, s nímž však mají společnou hlavně nekomplikovanost celkové kompozice písniček a neučesaný zvuk kytar a bicích. Při poslechu "honky tonk" houslí mi zase na um lezou staří dobří Levellers, nicméně kapela je ve svém projevu hodně osobitá a lehce identifikovatelná po pár taktech. Snad bych jen oželel přílišné trylkování a kudrlinky ve zpěvových linkách, ale přiznejme si, že právě to je možná jedním z poznávacích znamení kapely. Pravda však je, že nelepší věc desky - Avokádo, se bez nich docela dobře obejde. Nahrávce by také slušel čitelnější a průraznější zvuk, snad příště.

Tomu, aby třináct písní neznělo jednotvárně, pomáhá jak střídání nálad a tempa skladeb, tak i změny na postu zpěváka, kdy se mikrofonu zmocní Zýky (Panenka, Koloušek), jehož nevinně infantilní přednes celou záležitost patřičně odlehčuje a mě osobně naprosto uchvacuje. Muzikanti z Tunelu (ehm...) vás nezahltí záplavou originálních a krkolomných kytarových riffů, kanonádou přechodů a excelentní slapovou hrou na basu, v tomto případě o to však vůbec nejde. Deska obsahuje řadu zpestřujících momentů a nápadů, skladby mají atmosféru, dokážou vás pobavit i rozesmutnit. Nudit se rozhodně nebudete.

Tomáš Javorský
 
HOME
UP