Home
Noviny
Kultura
info

 

TISKOVÁ ZPRÁVA - SVOBODA ZVÍŘAT


navštívenky - RODEO - tisk. zpr. Sv.zvířat

 



Svoboda zvířat, čtvrtek 22.6 00



Rodeo bylo nazváno Americkou tragedií neboli legalizovanou krutostí !



Mám třicet kusů dobytka na cvičení, každé po 200 dolarech. Můžete zchromit dva nebo tři během odpoledne........je to drahý koníček. (Veterinář Dr.JK Hardy z Texasu)

Proč je rodeo kruté.
I když nevidíte tryskat krev a neslyšíte lámat kosti, tak to ještě neznamená, že rodeo není kruté. Vnitřní krvácení, hluboké podlitiny a natržené svaly a šlachy jsou součástí rodea. Zvířata používána v rodeu jsou fyzicky stimulována tak, aby vykazovala divoké chování. K tomuto účelu jsou mnohdy používány elektrické tyče, žíraviny, násilí apod. Řemeny jsou těsně staženy kolem břicha anebo posazeny tak, aby tlačili na slabiny a genitálie. Bolest pak způsobuje, že zvířata vyhazují a to je to co chtějí pořadatelé, aby diváci měli podívanou.

Co můžete vidět v aréně rodea.
Na jednom rodeu v Californii kůň zahynul tak, že byl vehnán do stěny a zlomil si vaz, jiný kůň si zlomil nohu a byl utracen, teleti zlomili páteř, když ho chytali do lasa. Několik let před tím, když na stejném místě bylo zabito tele, řekl jeden divák novinářům: Zlomili mu vaz a malá holčička vedle mne se dostala do úplné hysterie.

Ústřední Komise pro Ochranu Zvířat nesouhlasí s pořádáním rodea !
ÚKOZ nesouhlasí se zařazením disciplíny jízdy na býku Bull Riding a dalších disciplín spojených s utrpením zvířat mezi disciplíny rodea pořádaného na území ČR. Pořádání takové disciplíny nebo přípravu na ni s použitím zvířete považuje za porušení § 2 a § 4 zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Den nezávislosti ?
Pravé nefalšované USA Rodeo má být mimo jiné také oslavou Dne nezávislosti U.S.A. Oslavovat Den nezávislosti zneužíváním zvířat pro zábavu je opravdu ostudné. Všichni soucitní lidé musejí protestovat proti tak kruté zábavě ! Mahátmá Gándhí kdysi řekl:Velikost národa a jeho morální úroveň se dá měřit tím, jak zachází se zvířaty.

Alternativa existuje !
V zahraničí i v České republice se používá trenažérů, které simulují pohyby rodeového koně a býka. Bojkotujte rodea ! Podporujte akce kde se zvířata nezneužívají !

Bližší informace získáte na tel.: 0604 239 809 Tomáš Popp.
 
HOME
UP