Home
Noviny
Kultura
info

 

HANUŠ KLŮS O FESTIVALU NA ULICI


zajímavosti  - rozhovory pro radost

 

18.10. 2000 - kancelář ředitele agentury Esprit

PLZEŇSKÁ VĚŽRedakce: Festivaly Jazz, Struny a Divadlo na ulici proběhly již sedmým rokem. Jaký to mělo dopad na návštěvnost.

H.K.: Návštěvnost stoupá, festival si rok od roku získává na popularitě. Letos se to opět potvrdilo. Hodně znatelný nárůst byl hlavně při Jazzu, což je trošku menšinový žánr. Oproti folku a bluegrassu, které mají v Plzni velkou tradici, protože se tu odehrávala Porta.

Redakce: V průběhu festivalu jsme hovořili s mnoha diváky i účinkujícími a dozvěděli se, že takováto akce snad nemá nikde obdoby. Myslíte si i Vy, že je to taková rarita?

H.K.: Hlavně v jiných státech je taková akce běžná. Funguje to v Německu, Itálii,... U nás to tak běžné není, ale srovnatelné akce se konají v Telči, začíná se s nimi v Olomouci. Ale to, že se nevybírá vstupné je rarita Plzně. A je to díky tomu, že tento druh kultury je plzeňskými představiteli podporován, a to je dobře.

Redakce: Jaké jsou vyhlídky na zvětšení, či zmenšení této podpory od "města"?

H.K.: To nedokáži posoudit. Zatím máme na příští rok informace o tom, že by podpora měla zůstat na podobné úrovni jako letos. I když letos jsme měli peněz trošku víc, protože akce byla zařazena do kalendáře oficiálních akcí k oslavám milénia. To nám pomohlo sem dostat i zahraniční umělce. Příští rok to pravděpodobně nebude, ale věřím, že díky úspěšnosti festivalu seženeme nové sponzory.

Redakce: Na hodnocení akce se podílela i studentka Západočeské Univerzity. Jak vám její výsledky pomohly?

H.K.: Studentka tento průzkum vypracovala, tuším, jako ročníkovou práci. My sami jsme takovou anketu dělali zhruba před třemi roky. Její aktivitu jsme přivítali. Dalo nám to zajímavé informace a načerpali jsme mnoho námětů do dalších let.

Redakce: Příští ročník již bude v novém tisíciletí. Co připravujete nového?

H.K.: My jsme prezentovali tento ročník jako mezní. Protože se sem stále více dostávaly hvězdy a dostávali jsme se do stádia, že pomalu náměstí nestačilo. Takže se budeme ubírat cestou více scén s méně hvězdami, abychom myšlenku hraní na ulici vrátili původnímu záměru. Dále začínáme více spolupracuvat s kluby.

Redakce: Co se dá říci o významu festivalu Na ulici pro kulturu západočeského kraje?

H.K.: Myslím si, že to je hlavně opravdu specifický plzeňský festival, protože tady hraje velkou roli město, historické centrum, parky atd. Když vezmeme třeba Portu nebo Zahradu, Dvoranu, to jsou festivaly, které se dají přendat z města do města. Najde se jiný amfiteátr a festival se tam uspořádá. Festival Na ulici se jinam přendat nedá, protože jinde nemají náměstí, Křižíkovy sady, scénu v Proluce... Tahle myšlenka a to, že ji "město" podporuje je výborné. Festival sem přiláká spoustu turistů. Máme informace o tom, že řada lidí z celé republiky si podle tohoto festivalu plánuje dovolenou a jezdí sem. Jsou tady celý týden. Je dobré, že festivaly jsou rozděleny na tři části, takže každý týden má jiné diváky. A to je pro Plzeň jenom přínosem.



LK.


Článek Hanuše Klůse, ve kterém hodnotí tento ročník festivalu.
 
HOME
UP