Home
Noviny
Kultura
info

 

MŇÁGA A ŽĎORP


zajímavosti  - rozhovory pro radost

 

Rozhovor K.H. Roudenského s Petrem Fialou, členem Mňágy. (4.10. 2000)


K.H.R.: Mňága vydává novou desku /Nic složitýho/, myslíš že se nějak liší od těch předešlých?

P.F.: No, my si myslíme, že ano, někteří kritici že ne, je to asi tím stylem, který jsme vybrali...je takový svérázný. Jednoduché akordové písničky, akorát se snažíme, aby texty byli stále o něčem a nějaká ta melodie... Nějaký vývoj tam určitě je!

K.H.R.: Je nějak průzračnější, jednodušší, než ta předchozí /Cceš mě? Chci tě!/

P.F.: Já vůbec nevím jestli je jednodušší, to vůbec nikdo neřeší! Zvuk teď hodně ovlivňuje náš nový kytarista, kterého máme tři roky - vlastně přebral roli sólisty, hraje hodně vyhrávek.

K.H.R.: Ty ses osobně objevil na CD Karla Plíhala /Králíci, ptáci a hvězdy/, jak k tomu došlo?

P.F.: To se odvíjí od toho s kým se člověk kamarádí, to není žádný byznys.

K.H.R.: Teď vychází reedice první desky Mňágy a Žďorp /Made in Valmez/ s bonusy...?

P.F.: Vychází, protože to dostalo nějakou cenu /nejlepší deska desetiletí/ a ty bonusy, to je EP "Valmez Rock City", které obsahuje devět písní a skladbu "Kocourkof" která nikdy nevyšla na CD /pouze na vynylovém EP/ a druhý bonus je z kompilace "Veselý hřbitov" /kapely z okolí Valmezu - produkoval P. Fiala/, která není také moc známa.

K.H.R.: Takže je to vlastně firemní záležitost?

P.F.: Jasně, sle jsme rádi, že je o nás pořád nějakým způsobem zájem.

K.H.R.: Nějaké koncertní plány?

P.F.: Když vydáme desku, vyjíždíme na turné, takových 40 až 50 koncertů, to je tak 2 - 4 do měsíce. Vroce 2001 festivaly, ty jsou docela zajímavé a zábavné a my hrajem všude kam nás pozvou... v Mezilaborcích... v Amsterodamu... všude možně.

K.H.R.: Tady v Plzni je takový festival /Divadlo, jazz a struny na ulici/, vstup je zadarmo, chodí hodně lidí, docela dobrá atmosféra, myslíš, že by se "Mňáze" líbilo hrát na takovéhle akci?

P.F.: Znova říkám, přijedem rádi všude kam nás pozvou, když to není vyloženě zblblá akce na podporu politiků, nebo tak. Víš, nám se líbí být mezi lidma a fakt hrajem rádi. Hlavně aby fungovala technika a dostali jsme nějaký honorář... a jezdíme vpodstatě všude!

K.H.R.: Děkuji za rozhovor.

Květomil Habr Roudenský



 
HOME
UP