Home
Noviny
Kultura
info

 

JAK SE V PLZNI ŽIJE "TATERŮM"!


zajímavosti  - rozhovory pro radost

 

Je libo "kérku"?

kérka_1     Tetování trvalá ozdoba těla, mající v poslední době převážně módní charakter, se stále více rozmáhá po celém světě. I v Čechách rostou tetovací salóny jako houby po dešti. Z tohoto důvodu se stává, že kvalita poskytované práce není vždy 100%. Je zde nutnost pečlivého výběru. Není to jako koupit si boty na jednu sezónu. Tetování je celoživotní volba, proto je třeba vybrat si opravdového odborníka ! Jednoho takového znám z vlastní zkušenosti. Jmenuje se Mára a kéruje v tetovacím & piercingovém salónu TATTOO UMI v Plzni, Riegrově ulici. Sedím tamtéž, popíjím pivko a střílím otázky jednu za druhou a naopak. Mára je sdílný člověk, tak se kochejte a vzdělávejte . . .

Jak vím, Máro, ty už "kéruješ " asi šest let. Jak se vyvíjí poptávka? Stoupl v poslední době nějak extrémně zájem?

kérka_2Celkově je tetování vesměs sezónní záležitost.V létě se nezastavim, v zimě nic-moc. A poptávka? Řekl bych, že "kéra" je rok od roku žádanější a počet potenciálních zákazníků se tudíž neustále zvyšuje.

Co motivy ?

Jsou to většinou ornamenty nebo menší zvířátka. Sloni, delfíni dokonce i mořští ořové !!! Na zvěřinu jsou úchylný obzvláště holky. To je pak docela fuška vymyslet něco originálního. Jen si zkus namalovat 50 x pěticentimetrovýho slona, aby vypadal pokaždý jinak! Samozřejmě se snažim, aby to nebyly prostě jenom omalovánky, ale mít vždycky tak nějak něco jinýho.

A jak se ty osobně na tetováž díváš? Nestalo se ti - za tu dobu - že to pro tebe přešlo v rutinu ?

kérka_3No, asi tak, že se mi koníček stal zaměstnáním. Pokud něco opravdu miluješ, chceš bejt lepší a lepší, nikdy se z toho rutina nestane ! Tak je to se všim.

Nabízí se otázka, jak jsi se vlastně dostal k týhle práci . . . Předpokládam, že jsi se jako malej kluk chtěl stát popelářem, ale ne "tatérem"?

No, to fakt ne. Já jsem si před těma pár lety potřeboval jen něco přivydělat ke "škodováckýmu" platu (Kolik tedy bere opravdový dělník ve Škodovce???-pozn.aut.), tak jsem občas ilustroval nějaký knížky nebo dělal grafiku, až jsem jednou objevil inzerát a měl jsem štěstí. Vlastně to bylo tak, že jsem měl z těch přítomných jedinej odvahu to zkusit.

Zase nahrávka na smeč : Vzpomeneš si ještě, co jsi poprvý tetoval a jakej to byl pocit ?

kérka_5No hrozný ! Když víš, že jsi to v životě nedělal a víš, že je to na pořád, tak je ti prostě strašně.

A jak to dopadlo ?

Ale jo, šlo to. Já měl docela kliku, že jsem hned napoprvý odhad tu techniku, jak strojek držet, jak hluboko a tak . . . Každopádně mě to poprvý neodradilo.

Počkej, takže je nějakej velikej rozdíl jak a kam "kéruješ"?

Jasně. Každá kůže je vlastně úplně jiná. Někdy musíš fakt přitlačit, někdy jemně. Když se nad tim zamyslíš, tak je jasný, že se jinak "kéruje" na rameno, jinak na prs a jinak do slabin.

Fajn, zpátky k tobě. Vidim tady na stole před sebou několik velkých albumů fotek tvých děl. Kolik to asi tak za ty roky dělá?

Když se nad tim zamyslim, tak už to bude ňákejch 1000 věcí.

Vzpomeneš si na nějakou fakt hustou? Velkou, náročnou . . .

kérka_4Občas se stane, že se dělá něco většího a to je pak náročný, když se musíš celej den, třeba deset hodin v kuse, soustředit na danou věc. Nemáš čas na jídlo, chlast a ženský . . . (smích) Ale nějaká fakt velká nebo náročná mě teď nenapadá.

Jasně, ale o to lepší je pak ten pocit z hotovýho dílka, ne?

To určitě, když se to povede tak, jak si člověk představuje, mám z toho radost já i zákazník.

A už ti někdo třeba vynadal nebo řek´, že se mu to nelíbí?

Ne, to se mi zaplať pán bůh ještě nestalo.

Fajn. Jak je to s bolestí při tetování?

kérka_6Je to spíš psychický. Samo o sobě o sobě to neni zase tak bolestivý. Většinou záleží na tom, jak se s tim ten kterej člověk a jeho tělo vyrovná. Strašně taky záleží, jak je kdo ten den naladěn, s jakými pocity ke mě vstupuje a co od toho očekává.

Takže vy se v TATTOO UMI nějak snažíte lidi naladit?

Jo jo, je to často nutný. Když člověk vidí, že jsem v pohodě, že mě to baví, žádná křeč, tak z něho většinou opadnou ty nepříjemný pocity se samotnou tetováží spojený. Dostane se do pohody a pak to spolu snáze zvládneme.

Dobře, a když je "kéra" hotová, jak je to s dalším ošetřováním? Přece jen je to zásah do organismu. Je třeba vytetované věci věnovat nějakou speciální péči?

kérka_7Prvních čtrnáct dní je třeba velmi dbát na hygienu, nevystavovat tetování slunci, mazat speciální mastí, ale když se ranka zahojí a opadají stroupky, není už třeba de facto ničeho. Jakmile totiž "kéru" překryje nová kůže, stává se součástí těla a pokud nedojde vyloženě k nějaké hlubší odřenině, není už žádné riziko infekce nebo něčeho jiného. Co se týče podrobnějších rad, ty vám určitě sdělí každej zkušenější "tatér".

Takže zatim dík za rozhovor a přeju ti hodně úspěchů a málo nakrknutých lidiček.

Jo jo, díky, čauky.



ZdH, foto:Tatoo Umi
 
HOME
UP