Home
Noviny
Kultura
info

 

OLGA SCHWARZMEIEROVÁ


navštívenky

 

V Galerii Klub Esprit probíhá od 3.5.2001 výstava obrazů dnes již plzeňské autorky Olgy Schwarzmeierové.

Olga Schwarzmeierová pochází z venkova na Domažlicku. Odtud asi pramení láska k přírodě, kterou na svých obrazech zpodobňuje asi nejvíce. Nejedná se většinou o krajinářskou tvorbu, ale vegetabilní motivy vidíme zakomponované do zátiší. Do Plzně ji přivedla studia, a to paradoxně technického zaměření na SPIŠ stavební. Po maturitě už v našem městě zůstala. Od dětství autorku přitahovala tužka i paleta a štětce. Vytvářela svá dílka a tato záliba přetrvala dodnes. Chtěla se vždy stát malířkou, ale snad málo povzbuzení ze strany učitelů nebo malá důvěra ve svůj talent způsobily, že se sen rozplynul ve všedních starostech a výtvarné umění se stalo sice nepostradatelnou , ale ne zásadní součástí života. Odvahu k veřejné prezentaci ji dodal před několika lety až docent Mištera , který (podle slov malířky) její tvorbu kultivoval a pomohl radou a duchovní podporou.

Tato výstava nese tedy číslo jedna. V životě autorky je to zlomový bod , jenž odstartuje snad i další expozice. Co se týče samotného tvoření. Autorka většinou pracuje podle živého modelu. Květiny, listy, ovoce i prosté věci denní potřeby se objevují v kompozicích zátiší, někdy doplněné draperií. Látka dodává věcem měkkost a doplňuje obraz svou variabilní podobou. V obrazech Olgy Schwarzmeierové je čitelná určitá imprese a citový prožitek. Výtvarná činnost je pro ni nezbytnou životní potřebou i vyplněním prázdných míst všednosti. Touto výstavou by ráda potěšila nejen sebe, ale hlavně diváky a oslovila je svou tvorbou, která se zatím ukrývala v domácím ateliéru.

Přeji paní Olze Schwarzmeierové mnoho úspěchů a umělecký vývoj při tvorbě obrazů i šťastný začátek. Nakonec bych citovala samotnou autorku: „ Maluji a kreslím, protože musím a když musím, tak musím.“

Výstava potrvá do 6.6.2001.



- J. Žembová -
 
HOME
UP