Home
Noviny
Kultura
info

 

SLONOVSKI BAL


navštívenky

 

V mexické restauraci a irské hospodě U Zacha ve středu 17. 10. vystoupila francouzská skupina Slonovski Bal. Aby situace nebyla tak jednoduchá, hrála se balkánská muzika.

Pravděpodobně jeden z posledních koncertů venku navodil přes poměrně nízkou teplotu téměř prázdninovou atmosféru. Pro našince neobvyklé nástrojové obsazení (tuba, dva lesní rohy , trubka, saxofon, klarinet, akordeon a bicí) při prvních tónech někomu možná připomnělo českou dechovku, ale brzy jsme byli vyvedeni z omylu. Kapela roztancovala většinu publika, kdo přímo nekřepčil, alespoň se pohupoval v bocích. Hudba to byla rytmická, omamující a vášnivá, stačilo chvilku zavřít oči a člověk se přenesl do křivolakých uliček středomořských měst a mohl vychutnat atmosféru balkánských bazarů. Po přestávce se koncert přesunul dovnitř, kam se rozvášněné publikum jen tak tak srovnalo, hudebníci hráli v podstatě mezi lidmi a svými sóly stupňovali dráždivé napětí, které vybuchovalo ve výkřiky čisté radosti ze života a bytí. Diváci se prostě dobře bavili.

Pokud tedy budete mít možnost navštívit koncert těchto svérázných muzikantů, nenechte si ujít příležitost, rozhodně stojí za to tenhle francouzsko balkánský nářez zažít na vlastní kůži.

Hanka Sedláková.


 
HOME
UP