Home
Noviny
Kultura
info

 

WILKIN SPITTA, HORST HANSKE - OBRÁZKY Z ČECH - FOTOGRAFIE


navštívenky


Organizátoři výstavyHorst HanskeKonrádyho muzika se postarala o stylový úvodNávštěvníciUkázka vystavených pracíUkázka vystavených prací

Výstava Obrázky z Čech představuje pohled na Ćechy objektivem dvou fotografů z Německa, kteří objektivem fotoaparátu zachytili svoje vidění naší země. Horst Hanske ve fotografii černobílé a druhý, Wilkin Spitta ve fotografii barevné. Ale ačkoli oba autoři využívají shodné techniky, to, co viděli v hledáčku svého fotoaparátu, je odlišné. Zatímco v černobílé fotografii se odráží spíše sociální podtext, v barvě vynikají ve své plné hodnotě opravdové krásy Čech, zejména jejich minulosti.

Tato expozice je zaměřena na protiklady černobílá fotografie proti barevné, vesnická architektura a krajina oproti městské. Jedná se o jakýsi dialog dvou osobností, které sotva mohou být protikladnější. A téma tohoto dialogu je evidentní. Je to české prostředí a v něm český člověk. Vzhledem k nevelkým výstavním prostorám byla galerie v Evropském domě nucena udělat výběr fotografií, který se vědomě zaměřuje právě na osobu "českého člověka".

Ukázka vystavených pracíNávštěvníci výstavyWilkin Spitta rozmlouvá s jednou z návštěvnic vernisážeUkázka vystavených pracíUkázka vystavených prací

Už déle než čtyři desetiletí je Horst Hanske cestujícím fotografem. Získal četná ocenění za svoje sportovní fotografie, za fotografie měst. Tento rodák ze slezského Ratiboři fascinuje znovu a znovu nádhernými momentkami zachycujícími všední život dvou světů, toho kašírovaného a toho skutečného. Fotografuje tak třeba sousedky stojící u okna a povídající si, na zadním dvorku vesnického stavení pár starých motorek a vlající prádlo, prostě prvky českého všedního dne.

Věnuje-li se H.Hanske spíše fotoreportáži, druhý z autorů, Wilkin Spitta nás uvádí do světa prozářené české krajiny a měst. Profesionál pocházející ze slezské Vratislavi vytvořil stovky průvodců uměním a cestovních průvodců. Tentokrát vstupuje do dialogu o Čechách s H. Hanskem. Spittovy fotografie nás naproti tomu zavádějí do iluzivního světa, prozrazují zálibu v barvách a ochotu nechat se jimi okouzlit.

Výstava potrvá do 17.5. 2002 - pozn. redakce

Mgr. Vlasta Kapsová, vedoucí Odd. zahraničních knihoven SVK Plzeň

 
HOME
UP