Home
Noviny
Kultura
info

 

ČMELÍNSKÉ ŠPLOUCHÁNÍ ANEB HRY BEZ HRANIC


navštívenky


Po příjezdu do ČMELÍN malebné to vísky na NEPOMUCKU , jsme našli místo konání i parkoviště podle důkladného značení.

Na koupališti (nedávno zrekonstruavaném) nás překvapil dav místních i přespolních soutěžících, pořadatelů a "čumilů" kteří se měli možnost občerstvit ve výborně organizovaných stáncích.



Soutěž samotnou odstartoval p.starosta poděkováním sponzorům a spolutvůrcům za účasti moderátora KARLA ŠÍSTKA (FM PLUS) který uváděl dětskou část soutěže. Nejmladší populaci se rozličná klání velmi líbila, což potvrzovali nadšenou účastí.





Jako host, vystoupil mistr EVROPY v práskání bičem, Pavel Votápko, po zásluze oceněný nadšeným potleskem.



Po této kulturní vložce začalo klání ČMELÍNSKÝCH S REPUBLIKOU ČÍŽKOV plné humoru a sousedsdství ostatně jako celé toto odpoledne. A na úplný závěr soutěžili dospěláci kteří tím dokázali že hravost je kořením života čímž završili tento krásný den plný pohody.



Celá tato akce byla velmi užitečná v tom, že ukázala co všechno lze vytvořit, nechybí li trocha dobré vůle zastupitelů v těchto regionech se spojit s lidmi,spolutvůrci, sponzory a spolu vytvořit plodné podmínky pro kulturní potřeby všech věkových vrstev obyvatelstva.



Navíc nám byl k naší nesmírné poctě představen Velectěný Pán BOHUMIL SÝKORA, místní písmák a kronikář, o kterém se připravuje reportáž.



Skromný popis celého odpoledne ukončujeme dvěmy rozhovory a to s třemi dětmi právě svezenými koněm který je vozil celé odpoledne, a o kterého byl nesmírný zájem:

1) Líbí se ti koně?
2) Svezl(a) si rád(a)?
3) Líbí se ti tady ty soutěže?


LUDMILA 12 let 1 ano 2 moc 3 ano
LUCINA 5 let 1 ano 2 hmm 3 ano
PAVLÍK 4 roky 1 hm 2 hezky 3 hm

a s Panem FRANTIŠKEM VODIČKOU starostou hasičů ČMELÍN VÍSKA

Pane Vodička dnes už pořádáte třetí ročník "ČMELÍNSKÉHO ŠPLOUCHÁNÍ"(počítá li se i nultý),co tomu předcházelo?
To musí být parta nadšenců,kteří jsou zapálení a nekoukají na čas a peníze,on z toho nemá prospěch jednotlivec ale celá obec,a aby se sem lidi jezdili dívat a měli se u toho dobře!

Chystáte ještě nějaké akce?
Ano,letošní rok tím nekončí,máme tady jisté pozemky které je třeba kulturně využít až do úplného konce!

Kdo se podílel ,kromně vaší vesničky na letošním ročníku?
Letos to bylo většího rozsahu,zmedializované, za pomoci mikroregionu který nám hodně pomohl,sponzoři,starostové okolních obcí , MOHELNICE A TOJICE a radní z NEPOMUKU.

A co stálý kulturní život v obci,povšiml jsem si "Obecního klubu"... ?
Byl založen 4.7.1995 po 40 letech zde funguje hospoda, kde se rodí všechny akce,tam také vznikl 0 roč. fodbalového turnaje který je dnes tak vysoko že za pomoci sponzorů dostal každý hráč z prvních tří mužstev věcný dar v hodnotě 2000-2500 KČ.

Kdybyste mohl stručně nastínit historii vaší obce?
Ano,ČMELÍN je starý přes 700 let,přesné datum si teď nevybavuji,je zde několik budov které mají "zemědělský statut" to jest že po dobu nejméně 10 generací se jejich obyvatelé zaměstnávali obděláváním země,jsou zde sejpy z dob kdy se zde těžilo zlato (snad už za Keltského období-podle zdejšího kronikáře Pana B.SÝKORY) a samozřejmě legendy... .

Co byste vzkázal starostům podobných vesnic?
Nebát se akcí a pracovat s lidmi!!!





K H ROUDENSKÝ
 
HOME
UP