Home
Noviny
Kultura
info

 

VÝSTAVA KRESEB JIŘÍHO SUCHÉHO


navštívenky


Jiří Suchý vystavuje v Galerii Esprit

Z cyklu AbecedaTingltangl 1Z cyklu AbecedaInterier galerieZ cyklu Abeceda

Plzeňského rodáka Jiřího Suchého zná jistě většina z nás jako významného písničkáře, hudebníka, básníka, divadelníka a ředitele divadla SeMaFor. Současná výstava jeho volných kreseb, kostýmních a jevištních návrhů, vtipů i několika litografií v Galerii Esprit v Husově ulici však dokazuje, že je i neméně pozoruhodným výtvarníkem. Láska k malování a kreslení jej provází celý život ­ než se začal profesionálně zabývat divadlem, pracoval nějaký čas jako reklamní grafik.

Díky tomu se v jeho pracích nezapře řemeslné zvládnutí jak anatomie lidského těla (povětšínou ženského, neboť nevyčerpávající studnicí inspirace a nikdy se neomrzevším námětem je pro Jiřího Suchého právě ta příjemnější polovička lidstva), tak i vybroušenost kresby a výtvarného pojetí, která dodává s nadsázkou a laskavým humorem pojatým kresbám charisma a nezaměnitelnost. Suchý je mistrem kresebné zkratky, dokáže několika málo úspornými, ale přesně sedícími tahy tuší vyjádřit křivky dívčího těla stejně jako pianistu pohodlně usazeného před (či za) klaviaturou. Vyznává jednoduchost jak v kompozici, tak ve zpracování, což je jen ku prospěchu věci. Jeho kresby jsou upřímné a milé, nepředstírají "velké" umění, ale v tom je právě jejich kouzlo ­ jsou blízké a přístupné běžnému divákovi, ale zároveň nabízejí i nemálo výtvarných kvalit.

Pokud jste s obrázky Jiřího Suchého obeznámeni z dřívějška, není třeba vás na jeho výstavu nijak lákat. A těm ostatním nezbývá než doporučit její návštěvu. Výstava potrvá do 1.12.2001.

Návrh scény k revui VetešníkZ cyklu AbecedaZ cyklu AbecedaZ cyklu AbecedaKostýmní návrh pro postavu Jonáše

tj

Nimrodovy postřehy z vernisáže

Plzeň má řadu vynikajících umělců, kteří však působí mimo a většinou v Praze. O to víc je příjemné vidět jejich tvorbu v návratech do svého města. Na pozvání agentury Esprit uspořádal pan Jiří SUCHÝ výstavu svých kreseb, litografií a jevištních návrhů. Výstavu můžete shlédnout ve výstavní síni Espritu na Husově třídě do 1.12.2001

V průběhu vernisáže pohovořil Jiří Suchý o tom, jak začínal s kresbou, kterýžto umělecký obor je vzdálen divadelní tvorbě jen zdánlivě. Přiznal se k tomu, že jeho snem je namalovat olejomalbu, ale prý se to asi nestihne naučit. Zvláštní vztah vyjádřil k litografii a projevil úctu ke kameni, kterým se mnohdy pohrdá. Oznámil, že na přání Lucie Bílé spolu začali pracovat na projektu Suchý-Bílá. Ale podrobnosti prý sdělí později.

Návštěvníci mohli také některé práce, knihy a originály zakoupit. Ovšem lovci autogramů vyšli na prázdno, protože mistr se vracel zpět do Prahy na představení v divadle Semafor.

Nimrod

 
HOME
UP