Home
Noviny
Kultura
info

 

TRABAND HRÁL POD LAMPOU


navštívenky


DIVADLA POD LAMPOU, 14.2.02, 21:30 hod.

"Traband se inspiruje taneční hudbou, českou dechovkou, židovským klezmerem, argentinským tangem, francouzským šansonem, kabaretním šlágrem, kupletem a kramářskou písní, jazzovým evergreenem i rock'n'rollem, cirkusovými famfárami, námořnickými halekačkami, vojenskými paradenmarši i hospodským šramlem." - to hlásá propagační letáček, ale v hudbě Trabandu je také znatelná inspirace hudebními motivy z Balkánu. Jisté ovšem je, že se kapela nijak žánrově nevymezuje a hraje to, co ji baví.

Šestice hudebníků, se kterými občas hostuje herec V. Javorský a harmonikář V. Koubek, přijela ve vynikající formě. Zpěvák Jaroslav Svoboda dokáže dát písním správný šmrnc a diváci v zaplněném sále dokázali muziku kapely náležitě ocenit. Tancovali, zpívali si texty a bylo vidět, že si koncert pořádně užívají. Kromě akordeonu a klarinetu, na které hraje Svoboda, nesmí v správné "dechnokapele" chybět trubka, tuba, baskřídlovka, bicí a banjo.

Zazněly především písně z posledního alba "Kolotoč" - třeba pomalejší "Paní domácí", "Panenka Bárbí & Málborou Men" nebo rychlejší skladby jako "Kolotoč", "Na širém moři" (Člověk je sám, zoufale sám/ člověk je člun po moři hnán...). Pojednávají o životech ztroskotanců, ztracených láskách, nenaplněných snech a vztazích, ale nechybí jim ironie a nadhled, takže v žádném případě nejde o žádnou smutnou muziku a posluchači se s Trabandem nikdy nenudí.

Veronika

 
HOME
UP