Home
Noviny
Kultura
info

 

RENATA TYMROVÁ


navštívenky - Renata Tymrová: olej, malba na hedvábí

 

od 30.11.2000 - 4.1.2001 - KLUB ESPRIT



V galerii Klub Esprit probíhá tento měsíc výstava západočeské malířky mgr.Renaty Tymlové.

Autorka pro svůj debut vybrala pětadvacet obrazů a obrázků různých témat a rozmanitých technik. Najdeme zde díla abstraktní, ale i dílka s realistickým základem.

Ústředním motivem je vznik života, který pro většinu z nás představuje zázrak a pro umělce bývá velkou výzvou k ztvárnění.

Obrazy pod názvy Výprava k neznámým světům, Noc, Neznámé květy atd. jsou zase bezesporu inspirovány tématikou kosmu, tajemstvím vzdálených míst kdesi v prostoru. Ačkoliv tato témata "svádí" k filosofickým diskusím, v podání malířky se celý "problém" stylizuje do nekomplikovaných kompozic. Díla působí veskrze příjemně a pozitivně, v teplých tónech barevné škály. Bezprostřední ztvárnění vycházející ze subjektivních podnětů světa fantazie nabízí pohled autorky, jenž možná ani nehledá ukryté odpovědi.

Konkrétní tvary a více realistických prvků najdeme na obrázcích malých formátů, kde se objevují sluneční znamení horoskopu. Lyrické zpracování se podobá až pohádkovým výjevům. Měkost a jemnost podtrhuje i materiál, který autorka zvolila. Jedná se o malbu na hedvábí.

Celkem jsou na výstavě zastoupeny tři výtvarné techniky: výše uvedená malba na hedvábí, olejomalba na plátně a email převážně na lepence.

Renata Tymlová v r.1995 absolvovala výtvarný obor na katedře výtvarné kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Zde pracovala pod vedením známých plzeňských výtvarníků jako jsou např. Naděžda Škardová-Kubásková, Vladivoj Kotyza, PhDr.Bronislav Losenický a další.

Dnes autorka působí jako učitelka na ZŠ v Kaznějově. Zabývá se samostatnou tvorbou a tato výstava naznačuje, že se s ní určitě znovu ve výstavní síni setkáme.



J. Žembová
 
HOME
UP