Home
Noviny
Kultura
info
 

ZÁMEK CHÝŠE


zajímavosti  - kam na výlet


Prvotní období tohoto sídla spadá někdy do poslední třetiny 12. století, později se proměnilo v gotický hrad, který ustoupil LP 1578 nové výstavbě renesančního zámku, který byl v letech 1700 až 1708 barokně přestavěn, aby mu byl dán nakonec nynější novogotický vzhled, vytvořený 1856 - 1858.

Lze jen vychválit současný vzhled této památky, z velké části opravené, zachráněné v hodině dvanácté /z rukou zabíratelů ve jménu světlých zítřků/ rodinou Lažanských, která také umožňuje její prohlídku vlastivědným dychtitelům po památkách.

Zámecké expozice sestávají z ukázek z bývalého života naší šlechty a dokumentů o Karlu Čapkovi, jednom z nejlepších českých spisovatelů, který zde působil v roce 1917 coby vychovatel v rodině zde obývající.

Strop vstupní místnosti této krásné stavby zdobí jedna ze dvou vzácných stropních fresek /na českém území/ barokního klasika Petra Brantla s názvem: "Césarovi je přinášena hlava Pompejova" vytvořená v období 1698 - 1700. Zvláštní zprávu o celistvodokonalosti památky zasluhuje i park v zámeckém okolí, který je mnohomalebný množstvým starých a úžasných dřevin a dále bustou již zmiňovaného pisatele nádherných povídek a románů,... kdoví, jestli ho k humanistickému dílu "Krakatit" nepřiměl i výbuch v nedaleké muničce, který třeba zažil právě pod některou z těchto dřevin...

Kdy lze navštívit:
Květen - Září So + Ne0 až 15 hod.
Prohlídky začínají každou hodinu, poslední v 17,00...., polední přest. 12, 00 - 13,00.
vstupné: 30 Kč, 15 Kč /Děti,studenti,důchodci/

Partie zámku Lažanských v ChýšiÚctyhodná lípa na neméně úctyhodném zámeckém nádvoříBuk lesní převislý v zámeckém parkuBuk lesní červený v zámeckém parku


K.H. Roudenský
 
HOME
UP