Home
Noviny
Kultura
info
 

UNIKÁTNÍ KOSTELNÍ HRAD A POPRAVIŠTĚ


zajímavosti  - kam na výlet


KOSTEL SV. JIŘÍ  POPRAVIŠTĚ

Městečko Horní Slavkov vzdálené přibližně 15 km jižně od Karlových Varů, leží stranou hlavních komunikací a tím nepatří k vyhledávaným turistickým cílům. Přesto se zde nachází řada památek. Jsou to gotické a renesanční domy na náměstí, stará kovárna, kostel sv. Anny se špitálem, apod. Byla zde mincovna a také zde byla založena i první česká porcelánka.

Zajímavostí je také přibližně 1.5 km po žluté a zelené turistické značce vzdálené bývalé městské popraviště. Je umístěno na návrší zvaném příznačně Šibeniční vrch severně od města a pohodlně dostupné i autem. Pochází ze 16. stol., má kruhový půdorys, a hlavně díky romantické úpravě z 19. stol. je pěkně zachovalé.

Rozhodně nejzajímavější stavbou Horního Slavkova je areál hřbitova s kostelem sv. Jiří na návrší nad náměstím. Poprvé je připomínaný r. 1380, nově byl vystavěn v letech 1517-1520 a později ještě upravován, přesto si však zachoval pozdně gotický ráz. Odvážíme-li se vstoupit dovnitř, bude to pro nás deprimující a zároveň velmi poučný zážitek. Interier kostela je zcela zdemolován a jen chatrně zabezpečen proti dalšímu rozpadu. Nicméně to, co je na tomto kostele nejzajímavější, můžeme plně obdivovat dodnes. Kostel totiž patří do, v Čechách nepočetné, skupiny tzv. kostelních hradů, a to, jak na první pohled vidíme, převážně svým pevnostním charakterem. V 16. stol. se stal jakousi městskou pevností. V raném a vrcholném středověku se kostely na území střední Evropy nesměly opevňovat, ovšem husitské války a turecké nebezpečí tento zákaz odstranily. V případě kostela sv. Jiří šlo i o zabezpečení oblasti s těžbou kovů v pozdním středověku. Na první pohled vidíme vysokou pevnostní věž kostela s ochozem. Na severní straně kostela stávala další věž, dnes je však zachována jen do výše prvního patra. Z hlediska obrany nejvíce problematická jižní strana kostela je chráněna oblou baštou. Na obou věžích i baště je zachována řada střílen, které z objektu tvoří regulérní pevnost. Jsou však patrny i jiné formy obrany, jako je ohradní zeď kostela se zbytky brány na závoru či zvláštní vstupy do jednotlivých pater věží. Snad jen renesanční zvonice v cípu hřbitova nejeví známky pevnostního charakteru. V Horním Slavokvě máme tedy pěkný příklad v Čechách ne zcela obvyklého, opevněného kostela, jehož stavební souvislosti lze hledat v podobných hojnějších stavbách z druhé strany Krušných hor.



Mgr. Luděk Krčmář
 
HOME
UP