Home
Noviny
Kultura
info
 

TUNELÁŘI, NEBO HORNÍCI...


zajímavosti  - kam na výlet


Hornické muzeum Planá u Mariánských Lázní

Především se omlouvám horníkům, protože jejich práce je velmi namáhavá a nebezpečná. Ale nějak mně šel do ruky moderní název, který souvisí s jinou činností, která nemá nic společného s poctivou prácí. Měl jsem na mysli osud zdejší nemocnice. Opravdu tristní situace a odpovědnost žádná.

Vstupní chodbaZkušební štolaTakhle se kutalo...Takhle se kutalo...

Vůbec poprvé jsme navštívili s redakčním grafikem hornické muzeum, o které se stará místní Hornicko-historický spolek Planá, který letos 11. 7. oslavil 5 let od založení a provozuje toto muzeum velmi kvalitně. Průvodcem nám byla příjemná dívka Katka a kluci Martin, Daniel a Petr. Velmi dobrá a sehraná společnost pro reportáž v podzemí. Všestranně se návštěvníkům věnují.

takhle se kutalo..., jen dívky chyběly...výdřeva štolyprohlídka expozicprohlídka expozic

Štola je dlouhá přes 200 m. Byla štolou zkušební pro zjištění možnosti těžby stříbra, a to již v 16. stol. A dále byla rozšířena v 19. století. Za majitelů panství hrabat Šliků se zde razili stříbrné mince ­ tzv. Annenský tolar. To bylo v  16.-17. století. Jenže po bitvě na Bílé hoře došlo na potrestání odbojných šlechticů. Tehdy v roce 1621 bylo popraveno 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Zdejší šlechtic pan Jáchym Ondřej Šlik byl popraven jako první.

signální budkaexpozicedůlní lokomotivamodel stříbrné žíly

Modernější doba měla pro štolu jiné, a zdá se nám lepší, využití. Po šedesát let minulého století zde měl sklad piva místní pivovar. Poté štola zpustla. Velký rozvoj této památky nastal až po revoluci v r. 1989. Dnes je muzeum hojně navštěvováno i cizinci.

expozice mincíAnnenský tolarpečetidlo'rodinné' foto

Hornickou přilbu jsem neměl nikdy na hlavě, a tak jsme se na ni za redakci podepsali včetně zápisu do pamětní knihy. Máme hezký pocit z toho, jak iniciativa místních lidí vede k připomínání bohaté historie kraje. K tomu také přispívá rozvoj sousedního pivovaru Chodovar v Chodové Plané, který jsme také navštívili a ochutnali tamní pivo. Pravda je, že se slavný "chodoser" již dávno nepodobá předchůdci.

takhle vypadá muzeum zvenčí, až jej budete hledat...

Takže zavítejte do tohoto pěkného kusu naší vlasti, dřív něž to tu bude vše opět německé.

Kontakt:
Hornicko-historický spolek
Sadová ulice č. 816
348 15 Planá
Tel.: 0184/798040 nebo 0737 658 320 p. Teplík

Nimrod, Foto:Kadel
 
HOME
UP