Home
Noviny
Kultura
info
 

KLADSKÁ - ALPY I TAJGA


zajímavosti  - kam na výlet


KLADSKÝ RYBNÍK



Takovouhle kombinaci je možné v Čechách spatřit jen na jednom místě. Přibližně 8 km severoseverozápadně od Mariánských lázní v krásné přírodě slavkovského lesa v osadě Kladská. Zde totiž stojí ojedinělá stavba loveckého zámečku ve švýcarském alpském stylu. Zámeček, vystavěný v letech 1877-78, je jednoduchou přízemní budovou s dřevěným patrem. Komplex zámečku a dalších roubených staveb v podobném stylu, které sem byly přeneseny z výstavy ve Vídni knížetem O. Schönburnem, tvoří netradiční, přesto však velmi malebné zákoutí této lesní osady. Jen několik desítek metrů za zámkem areál doplňuje i lesní hrobka Schönburg - Waldenburgova. Zámeček v dobách nedávno minulých sloužil jako místo podnikové rekreace. Dnes se jeho využití moc nezměnilo, je zde restaurace s možností ubytování.
Parkoviště před zámečkem je také východiskem naučné stezky, která prochází přírodou, jenž v lecčems připomíná ruskou tajgu. Už v roce 1933 zde byla vyhlášena Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny, kterou tvoří 3 rozlehlé lesní zašeliniště, z nich pouze to s příznačným názvem Tajga je možno po turistické stezce navštívit. Naučná stezka dlouhá přibližně 2 kilometry zdaleka neprochází celým územím, přesto však procházka stezkou okolo Kladského rybníka ( 810 m.n. mořem ) opatřená informativními tabulemi je hezkým zážitkem. Cesta lemovaná můstky a dřevěnými chodníky nad bažinami nás odmění krásnými pohledy na zdejší přírodu. Důkladně se seznámíme s přírodními poměry rašeliniště ( porost borovice blatky s typickým podrostem ), ale i se zajímavou technickou památkou tzv. Dlouhou stokou, 24,2 km dlouhým umělým kanálem vybudovaným už v letech 1531-36 pro rozvoj důlní činnosti v této oblasti. Vytéká právě z Kladského rybníka
Na závěr možno podotknout, že v oblasti Slavkovského lesa, znovuobjevovaném kousku překrásné přírody západních Čech, je možno spatřit skoro na každém kroku nějakou zapomenutou přírodní či kulturní památku.

Mgr. Luděk Krčmář
 
HOME
UP