Home
Noviny
Kultura
info
 

CO SKRÝVÁ LESNÍ PARK V PRAŠIVICI?


zajímavosti  - kam na výlet

KAMENNÝ DRAK


Přibližně 12 km západně od Horažďovic, na hlavní silnici do Klatov leží obec Nalžovské Hory. V obci se nachází několik význačných památek. V první řadě je to barokní kostel zasvěcený sv. Kateřině z let 1721-23 v místní části Nalžovy. Dále pozdně renesanční mohutná budova zámku s nárožními polygonálními věžicemi, v pozdějších dobách několikrát upravovaná. V jejím sousedství v areálu přilehlého dvora přežívá ve hmotě staré sýpky i původní středověká tvrz.
Ovšem snad největší turistickou zajímavostí je návštěva lesního parku na vrchu Prašivice severovýchodně nad obcí. Od zámku vede modrá turistická značka přímo do jeho areálu. Velmi lehce přístupný kopec Prašivice si kolem roku 1840 vybrali tehdejší majitelé nalžovského panství rod Taaffů ke vytvoření romantického lesního parku. Iniciátorem jeho zbudování byl snad dokonce Ludvík Taaffe, prezident nejvyššího soudu, za jehož působení byl značně upravován i samotný zámek a k němu přilehlý anglický park, jenž je bohužel dnes ve velmi zpustlém stavu. Právě novodobé parky v anglickém stylu byly předchůdci módní vlny parků z poloviny minulého století, které by se nechaly nazvat přírodně krajinářské. Oblíbenost parku v tomto stylu je možné zdůvodnit nejen romantickým návratem ke krásám přírody, ale také jeho daleko jednodušší a nenákladnou údržbou. A právě takovýto park je možno na vrchu Prašivice navštívit. Všechny zajímavosti umístěné v parku je možné shlédnout v rámci nenáročné procházky po modré turistické značce. Na trase nás nejdříve "vyděsí" drak, jenž je vlastně domalovaný na přírodní částčně upravený balvan. O kus dále je z části jiného balvanu vytesaná želva, za ní následuje další drak. Cesta nás poté vede na hrázi miniaturního romantického jezírka až ke zděnému altánku, dnes bohužel v schátralém stavu.
Na zpáteční cestě od altánku vede z modré turistické značky odbočka ke zřícenině. Po několika desítkách metrů dojdeme k největší zajímavosti, kterou ukrývá les na Prašivici. Tou je umělá zřícenina hradu, která napodobuje v romantické podobě původní rodové sídlo rodu Taaffů Ballymotte v Irsku. Svou velikostí a citlivým začleněním do areálu lesního parku je tato hradní napodobenina vyvrcholením procházky po unikátně zachovalém romantickém parku z poloviny minulého století u Nalžovských Hor.

Mgr. Luděk Krčmář
 
HOME
UP