Home
Noviny
Kultura
info
 

VOLFŠTEJN


zajímavosti  - kam na výlet



Volfštejn patří mezi nejstarší dochované šlechtické hrady v Západních Čechách. Jeho založení se zřejmě datuje již od první poloviny 13.století. Členové rodu "pánů z Volfštejna" pocházeli ze starého zemanského rodu "pánů ze Svojšína", ze kterého také například pocházel Petr Zmrzlík ze Svojšína, královský mincmistr za dob panování Václava IV. Hrad Volfštejn si po celou dobu své existence udržel původní stavební schéma bez výraznějších stavebních úprav. Jako vysloveně pustý je uváděn roku 1527.

Dnes je hrad Volfštejn chráněnou kulturní památkou, jak pro svou historickou, tak i architektonickou cenu. K nejcennější zachovalé části hradní zříceniny patří bezesporu velká věž se zachovalým románským pískovcovým portálem s obloučkovitým vlysem. Hrad sám stojí v krásné přírodě na úbočí Vlčí hory nedaleko Černošína.

Za účelem zachování této kulturní památky byl založen v roce 1992 spolek - "Spolek pro záchranu hradu Volfštejna a ochranu Vstavačové louky ". Vše by nebylo možné bez pomoci Okr. ú v Tachově, Památkového ústavu v Plzni a Ob. úřadu v Černošíně. Každým rokem na nezbytné opravy přispívá OÚ v Tachově, avšak částkou nutnou pouze pro nejnutnější chod oprav. Naší snahou je záchrana zbylých částí zdiva hradní zříceniny, a nejen to. Tak například bychom mohli v souladu s projektem vybudovat původní zastřešení velké věže s vyhlídkou. Po částečné rekonstrukci bude možné celé hradiště využívat i ke kulturním účelům.

Ke všem těmto aktivitám však chybí potřebné finance, a proto vyzýváme tímto případné sponzory z řad nejen z podnikatelů, ale i lidí, kterým není lhostejný stav našich památek.

Vyzýváme vás - pomozte nám zachránit alespoň jednu památku z mnohoa - jednu, která za to opravdu stojí!!!

Předem Vám všem děkujeme za pomoc a jestliže Vás upoutala naše výzva, ozvěte se, prosím, na tyto kontaktní adresy :

Václav Menčík
El. Krásnohorské 27
323 11 Plzeň - Lochotín

Petr Vlčnovský
Tyršova 834
336 01 Blovice

 
HOME
UP