Home
Noviny
Kultura
info
 

PO LÉTA ZAPOVĚZENÝ ZBIROŽSKÝ HRAD


zajímavosti  - kam na výlet


ZBIROHZBIROH BRÁNA






Malebnému městečku Zbiroh v rokycanském okrese vévodí silueta hradu. Je to výrazná krajinná dominanta, kterou můžeme pozorovat při cestě z Plzně do Prahy ať jedeme vlakem či autem po dálnici.

Bližší možnost seznámení se s tímto hradem však byla pro obyčejného člověka za poslední půlstoletí zapovězena. Ten, kdo se vydal a i dnes vydá po červené turistické značce na hradní kopec, dostane se jen k bráně vedoucí do parku, ale z vlastního hradu neshlédne nic. Přesto hrad, tedy až po roce 1989, lze navštívit. Přibližně dvakrát do roka armáda otevře brány a je možno absolvovat částečnou prohlídku hradu. Je tradicí, že návštěvu hradu doprovází i četné kulturní akce a armáda sama zajišťuje výklad k jednotlivým zajímavostem hradu.

A co je vlastně na hradě možné spatřit? Z původního hradu založeného snad už ve druhé čtvrtině 13.století stojí na skalce uprostřed nádvoří zachovalý bergfit. Z původního gotického jádra dnes ještě stojí budova paláce s kaplí, do níž se stejně jako do věže zatím ještě nedostanete. Z nádvoří vlastního hradu je však možno navštívit ústí hradní studny, nebo navštívit prostory velkého sálu, kde je dnes vystavována velká zrekonstruovaná opona Alfonse Muchy, která pochází ze sálu ve městě. Další budovy již středověké nejsou, pochází z období baroka, ale jsou pronikavě přestavěny v letech 1869-73. Jejich ničím zajímavé interiéry účelově upravené stejně není možno shlédnout.

Architektonicky významné jsou obě brány do prvního i druhého nádvoří a v nároží obdélného předhradí je dodnes dochována pod soudobou omítkou jedna z doložených pozdně gotických dělových bašt. Před hradem si také prohlédneme dvě impozantní sochy lvů, které jakoby stráží vstup do předhradí.



Mgr. Luděk Krčmář
 
HOME
UP