Home
Noviny
Kultura
info
 

ŽLUTICE


zajímavosti  - kam na výlet


Expozice	v podzemních prostoráchExpozice	v podzemních prostoráchExpozice	v podzemních prostoráchExpozice	v podzemních prostorách


První zmínka o Žluticích pochází z roku 1186, kdy byly ještě coby víska směněny mezi Kladrubským klášterem a Českým knížetem Bedřichem.

Na město byla tato ves povýšena někdy v letech 1300 - 1400 a to ze zřejmě výhodné polohy na zemské stezce vedoucí z Chebu do Prahy.

Přestože kruté požáry přinutily obyvatele několikrát změnit jeho vzhled, je přesto i vdnešních časech starobyle ucelené.

Náměstí je oklenotováno zejména překrásným ostroměnatělým vzhledem, v němž zasaženy jsou dva šperky mým očím přeskvělé. A to: Sloup Nejsvětější Trojice, zbudovaný v překrásněpohledném baroku v LP 1701 - 1703 a žulová kašna, která nahradila v roce 1863 původní dřevěnou.

Podivný pomníkŽulová kašnaŽulová kašnaUlička vedoucí ke kostelu


Expozice městského muzea jsou umístěny v renesančních prostorách domu "Zumrů z Herstošic" a lze v nich spatřit celkem nově vybudovanou ukázku bývalého vězeňství, kde lze juknutím špehýrkou zahlédnout figury věznů a dále nástroje mistra ostrého meče. Pány kluky nalákají rozličné zbraně z období husitství a model památné bitvy na Vladaři v listopadu 1421. Také se lze pokochat velmi dobrou faksimilií proslaveného "Žlutického kancionálu" 1558 - 1565, prohlédnout si vzhled měta z dob bývalých od malířských mistrů. A vůbec - zhlédnout celou škálu artefaktů umu našich předků.

Procházka výtečným městským podzemím začíná v bývalém sklepě chlapáckých sládků z místního zaniklého pivovaru, kde je dnes zbudováno zcela funkční "Sklepní divadlo", další, gotické části sklepení zkrášlují sochy světců a kamenné artefakty z různých období tohoto krásného města.

Asi nejvzácnější stavbou je kostel sv. Petra a Pavla, založený v první polovině 14. století.

Barokní sloup Nejsvětější Trojice Brána žlutického zámku oskvělená soc. architekturouSklepní divadlo

Otevírací doba muzea:

Duben - říjen: středa až neděle 9 - 12 a 13 - 17 hodin. Za vstupné se platí 15 penízků, poloviční pak činí 10 těchtýž platidel.(15 a 10 Korun českých)

Kontakt na muzeum: 0169/933 57.

K.H. Roudenský
 
HOME
UP