Home
Noviny
Kultura
info

 

ZÁVOD MÍRU


navštívenky

 



Mapa závoduLetos v květnu čeká na cyklistické příznivce opravdová lahůdka - již 54.ročník tradičního Závodu míru-Course de la Paix. Cyklisté projedou v 10 etapách území Polska, České republiky a Německa, přitom najedou celkem 1610,7 km. Odstartováno bude 11.5. v polské Lodži, etapovými městy v ČR budou Olomouc, Žďár nad Sázavou a Plzeň. Celé devítidenní klání skončí 19.5. v německé Postupimi. Sportovní i organizátorská úroveň rok od roku roste, o čem svědčí i postup ZM 2001 do III.kategorie kalendáře UCI. Rozpočet celého závodu bohatě převyšuje 20 milionů korun, na prémiích bude celkem rozděleno 180 tisíc marek (3,2 milionu korun), celkový vítěz si odveze 12.500 marek tedy téměř čtvrt milionu korun, za vítězství v etapě závodník dostane 2.540 marek.

Na start se postaví dohromady 132 borců z 22 cyklistických stájí - 7 týmů I. divize, 13 týmů II. divize a národní reprezentace ČR a Německa. Z českých jezdců se zúčastní Tomáš Konečný za belgický tým DOMO-FarmFrites, Ondřej Sosenka za polský CCC Mat, Richard Faltus v barvách německé stáje Agro Adler, český profi tým Wustenrot - ZVVZ a 6 reprezentantů národního týmu. Již samo složení pelotonu dává tušit výjimečné boje a kvalitní divácký zážitek. Celý závod představuje kolos 628 osob a 150 vozů. Start v závodě potvrdil i vítěz 6-ti etap na Tour de France Belgičan TOM STEELS (MAPEI-Quickstep).

Závod míru se do Plzně vrací po 10 letech. Ve středu 16.května 2001 v 10.30 závodníci odstartují z náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou na trať nejdelší etapy letošního ročníku - 234,5 km. Trasa vede přes Havlíčkův Brod, Humpolec, Tábor, Rožmitál p. Třemšínem, Starý Plzenec kde bude rychlostní prémie do západočeské metropole.

Okolo 16.30 jsou očekáváni ti nejrychlejší v cíli na plzeňském náměstí Republiky. Peloton do Plzně přijede od Červeného Hrádku, bude pokračovat po Masarykově třídě, dále Mohylovou ulicí směrem na Roudnou, ulicemi Na Roudné, Malická, Otýlie Beníškové přes Saský most a ulicí Rooseweltovou přijede na náměstí. Dojezd v centru Plzně se bude připravovat již od rána a většina ulic v okolí náměstí bude uzavřena nebo zde bude omezeno parkování. Program začne již v 13.00 hodin. O pohodovou náladu se svou hudbou bude starat DJ Mára. Ve 14.00 vystoupí plzeňský hudební objev roku 2000 funky kapela Buster Nixon. Chystá se také jízda historických bicyklů. V západní části náměstí bude nainstalována velkoplošná obrazovka, na které diváci budou moci sledovat přímý přenos z dění na trati 6.etapy. Přímý přenos z každé etapy bude vysílat i Česká televize. Po dojezdu bude provedeno slavnostní dekorování vítězů.

Ve čtvrtek 17.5. 2001 bude závod pokračovat 7. etapou, která je díky svému profilu označovaná za královskou, měří 209,2 km a peloton při ní opustí území ČR. Již v 9.45 začne na náměstí Republiky hodinová prezentace všech týmů a slavnostní oblékání dresů. V 10.45 bude etapa slavnostně odstartována, závodníci vyjížďkovým tempem najedou Rooseweltovou ulicí na Karlovarskou třídu a vydají se směrem na Karlovy Vary. Na konci Plzně bude proveden ostrý start.

Srdečně vás a vaše čtenáře/posluchače zveme ke sledování tohoto největšího sportovního podniku letošního roku v Plzni.


Startovní listina týmů:
01. DOMO-FARM FRITES (DFF) 12. COLLSTROP - PALMAS (COS) 02. TEAM DEUTSCHE TELEKOM (TEL) 13. GEROLSTEINER (GST) 03. MAPEI - QUICK STEP (MAP) 14. AGRO - ADLER M. B. (AAB) 04. COAST (COA) 15 . PSK REMERX (PSK) 05. CSC - WORLD ONLINE (CSW) 16. TEAM WIESENHOF LEIPZIG (WIE) 06. FESTINA (FES) 17. CCC MAT (CCC) 07. MROZ SUPRADYN-WIT. (MRO) 18. ATLAS LUKULLUS (ATL) 08. BANKGIRO.-BATAVUS (BBT) 19. SERVISCO (SER) 09. TEAM COLOGNE (TCL) 20 . TEAM FAKTA (FAK) 10. TEAM NÜRNBERGER (NUR) 21. ALLEMAGNE U 23 (GER) 11. WUSTENROT - ZVVZ (WUS) 22. TCHEQUE U23 (CZE)

-Kuba Kubias-
 
HOME
UP