Home
Noviny
Kultura
info

V Plzni aktuálně

Komentář: Globalizace a její reklamní kampaň

Tak už je to tady. Finančníci se svým věrným doprovodem v podobě tisíců demonstrantů se sjíždí do Prahy. Akce stojící hromadu peněz, které se nám podle politiků jistě obratem vrátí, je opředená mnoha mýty a díky tomu je pro mnoho lidí naprosto neprůhledná. Občané se tak stávají jednoduchou obětí různých manipulací.

Jsme opět svědky velké reklamní show, která v naší zemi provází každý zásadnější problém. Její hvězdy se však tentokrát nesnaží jednoduchými větami plnými prázdných slov přesvědčit ostatní o správnosti svého názoru, tak jak tomu obvykle bývá. Rozpoutaná kampaň je o dobrých a zlých lidech. Ten, kdo přesvědčí ostatní o tom, že jeho oponent je špatný člověk, má v očích veřejnosti automaticky pravdu. Odpůrci jsou prezentováni jako kriminálníci, kteří přijeli Prahu rozebrat na malé kousky. Občané jsou veřejně vyzýváni k opuštění hlavního města a je v nich tak nabuzován pocit strachu. Výsledekem je skvěle připravená půda pro policii, jejíž jakkoli tvrdý zásah proti protestujícím většina občanů schválí, neboť ti vlasatí křiklouni jsou atentátníci a zloději. Pokud odpůrce není označen za násilníka, je automaticky označen za chuligána a flákače. No a kdo by poslouchal argumenty takovýchto individuí, že?.. Na druhé straně je pak vidět reakce odpůrců, kteří ať chtějí či ne, musí přistoupit na pravidla této hry. Ke své smůle však nemají takový prostor v médiích, jako "ti z druhé strany".

Původní záměr diskuse je již dávno pryč. Dokonce ani krátkým hloupým reklamním větám už tato kampaň nepřeje. Občas se vyskytne snaha o vyvolání diskuse, ale to jen velmi zřídka a bez větších úspěchů. Jednou ze snah je rozprava pořádaná prezidentem V. Havlem v Míčovně Pražského hradu dne 23. září. Pokud chcete, máte možnost ji sledovat na adrese http://globalizace.ecn.cz

dh









 
HOME
UP