Home
Noviny
Kultura
info

 

PORTA 2002


navštívenky


Ve dnech 3. - 6. července proběhl na plzeňském výstavišti 36.ročník festivalu trampské, folkové a country hudby PORTA 2002.

Uprostřed deště začal první den /středa 3.7./. A přesto se Porta nestala ubrečenou. Formace Poutníci, A basta a také držitel Porty, plzeňský COP brzy rozehnali studené mraky z očí vděčných diváků. A pravda - na rozjezd trochu v malém počtu. I tak Výstaviště žilo až do rána setkáváním kamarádů okolo třech podií, na štábu, v redakci PORTÝRA, srubové restauraci Bajkal a také v campu na louce za Výstavištěm.

Čtvrtek byl již ve znamení soutěžních přehlídek, kdy se 30 postupujících kapel utkalo o hlavní ceny - autorské a interpretační Porty. Na dvou pódiích za řekou ukazovali hltajícím divákům svoje umění novicové i staří psi. A tak bylo slyšet před řekou, za řekou tóny folkové a contryové muziky. Ale nejen tam. Při toulkách po areálu se kamarádi zdravili a hned sahali po rozličných nástrojích.  

Ještě předtím zpříjemnil večer na hlavní scéně Honza Vyčítal s Greenhorns, Nezmaři či Kvokál a také missis country hudby Věra Martinová, která se zdržela až do soboty. Vyčítal však sbalil svých pět děvčat a odjel na vandr /řeka Střela a Rabštejn/. Nezbytný táborák ukončil program dne.

Na počasí a dobrou účast návštěvníků zbyl nejlepší třetí den ­ pátek. A tak po rozehrávkách za řekou a recitálech na pódiu ­ U Sudu - se večer rozezněl svátkem "kotlíkové" muziky. Domácí stálice Samson a jeho parta startovala vystoupení pražského Monogramu, Wabi Daňka a zasloužilého a jak sám říká vysloužilého Kapitána Kida. To vhodně vyplňovali národní finalisté z oblastních kol.

Celá sobota byla krásným svátkem hudby a kamarádství. Vlastně celý průběh. Porťáci udržovali spolu s diváky místy až vzorný pořádek, což poukázalo na protiklad na Výstavišti pořádaných "houseparty". Všude bylo cítit těšení na Dvoranu a vyhlášení výsledků. Ale netypovalo se. Dle mého je to dobře, protože pravé kouzlo Porty je v setkávání dobrých lidí.

Strašidelnou předehru Dvorany zajistil silný, ale teplý déšť, který ustal těsně před porťáckou hymnou. A pak už bylo finále a vyhlašování ocenění. Takže hned to klopím:
Autorská Porta ­ Roman Špilínek a Jeroným Lešner, za vlastní písničky
Interpretační Porta ­ Douda Band
Drive
Strašlivá podívaná
Lucie Faltýnková

To však nebyl konec rozdávání-udělování ocenění. Pořadatelé a kamarádi nominovali za celoživotní činnost a práci pro rozvoj folku, country a trampské hudby na Zlatou Portu ­ Miki Ryvolu a Kapitána Kida. Za obrovského potlesku hlediště, které s úctou povstalo a na otevřené scéně poděkovalo těmto nestorům. Dojetí kamarádů bylo na místě. Toto ocenění obdržel také dlouholetý ekonom Porty, osmdesátiletý Mirek Vlasák.

Vlahý a krásný večer, kdy se dívky vinuly ke svým chlapcům, děti nasávali to, co jejich rodiče v mládí, vyplenili AG Flek, Vojta Kiďák Tomáško, Ríša Melichar, Klíč, Franta Nedvěd + Druhé podání a také brněnský Kamelot.

Tak proběhly čtyři krásné dny, kdy mnozí i já nešli pořádně spát, a proto vám přinesu další postřehy příště.

Kamarádi, přijeďte za rok znova. Plzeň se na Vás těší. I vy pomůžete zachovat krásnou tradici.

Ahóój Nimrod



Rekapitulace: Ve třech dnech se na večerní scéně a odpoledních recitálech představilo 26 soutěžních kapel. Odborná porota, ve složení Stanislav Wabi Daněk, Věra Martinová, Lenka Slavíková, Stáňa Plívová, Karel Tampier, Petr Balík Vohnout, Ota Maňák, Jiří Veisser, Marek Drdáček vyhodnotila jako vítěze v interpretační soutěži skupiny Strašlivá podívaná / Plzeň/, Douda band /Ostrava/, Drive a mladou písničkářku Lucii Faltýnkovou /oba Brno/. V autorské soutěži zvítězily písně Nikdy jsem nevyhrál Portu od Romana Špilínka a Rozbíjení džbánů od Jeronýma Lešnera. Celé soutěži přihlíželo kolem 4000 diváků. Jako hosté přijeli zahrát skupiny Cop, A basta, Poutníci, Greenhorns, Nezmaři s Mikim Ryvolou, Kvokál, Samson a jeho parta, Monogram, Roháči, Kamelot, Klíč, AG Flek, Věra Martinová a Lenka Slavíková, Vojta Kiďák Tomáško a Ríša Melichar, František Nedvěd a Druhé podání, Stanislav Wabi Daněk a Miloš Dvořáček a Jindra Kejak.

Hlavní brána Porty - Plzeňské VýstavištěVozíčkáři také přijeliPorota pečlivě naslouchá ...... mladé soutěžící formaci... a starým matadorům v novém složení z jihu ČechPlné podium za řekou ... a druhé takéVeřejný slib členů Rady města pánů Bise a Rodla a šéfrevizora města p. Náhlíka - Vokouna: Porta bude i příští rok na Výstavišti. Jen dodávám: a co potom????
domácí Samson a jeho parta se bude jak je vidět rozrůstat... a je jim veseloFranta Nedvěd po příjezdu Kapitán Kid konstatuje, že má těchto 'sedících' fotografií plnou krabici.Horkem zmoženého Kida střídá Wabi, který byl letos předsedou poroty .. a Kapitán se svým metálem - Zlatá Porta za celoživotní dílo pro tuto muziku Dvořáček-Daňek-MartinováMezi stromy za řekou MžíKamelot z Plzně, Kamil ve stánku redakce Portýra
Martinová zpívá o MarkytánceWabi předává Country bálZ Moravy přijel ...... no přeci Kamelot a Roman Horký. Za rok bude zpívat: zachraňte Portu i koně , zachraňte Portu já říkám tisíckrát ...Klíč Portě, v plné sestavě ... s hledištěmNo fakt plzeňská Strašlivá podívaná, ale s velkým S a ověnčená interpretační Portou 2002Strašlivá podívaná jto určitě není.
... je to vydřeně zaslouženéRoman Špilínek zpívásvou 'Nikdy jsem navyhrál Portu' no a vyhrál autorskou  ...hádanka. Pošlete do redakce názevSkromný umělec a kamarád Ryvola... je tu místo i pro estétaHlavní organizátor Pepa Pecl hovoří s Martinovou před recitálemDěti dětí PortyPosluchači vytvořili svíčkovou atmosféru... chtěl bych být sluncemPortáček nasává atmosféru
Zátiší tří různých psů a trampaPorta je rodu ženského ...Ze zatčeného vodníkase se vyklubal člen naší redakce, který využil čistou vodu řeky Mže i později při prudkémm dešti a zaplaval pod most, udájně proto, aby nebyl mokrýKozlovalo se 4 dny a tak výtoč byla velkáKdepak posluchači hudby. Tajná Městská policie.I tato sestava byla ozdobou PortyHonza Vyčítal sbalil svých pět děvčat, tedy i Markétu Cekanovou z Reginy PrahaPři vystoupení Greenhorns ...



Připravujeme rozhovory s interprety...

           minulý ročník
 
HOME
UP