Home
Noviny
Kultura
info


JACK DANIEL'S RODEO

navštívenky - JACK DANIEL'S RODEO


Rodeo logoVelkou akcí, která se odehrála o tomto víkendu ( 24. a 25.6.) na plzeňském výstavišti, bylo Jack Daniels Rodeo U.S.A. Jak už název napovídá, nešlo o žádnou drezuru zvířat v cirkusovém stylu, ale o skutečné krocení divokých koní, svazování býků, chytání do lasa, a další mnohdy s životem ne tak docela slučitelné aspekty práce amerických honáků.

Jo, a samozřejmě spousta bláta jak v aréně, tak i na tradičních botách, kožených nohavicích a konečně po nějakém tom pádu z nejrůznějších typů užitkových a užitečných zvířat i na tváři a ve vlasech. Nutno ovšem poznamenat, že i přes značnou rivalitu mezi člověkem a zvířetem za kovovými pruty ohrady je o čtyřnohé protagonisty postaráno možná stejně dobře jako o lidi. Hned po příjezdu (ve čtvrtek 22.6.)byla zvířata vypuštěna do výběhu (samozřejmě nikoliv pohromadě), čtyři hnejdražší koně byli luxusně ustájeni mimo výběh a jejich majitelé si postavili stan v jejich těsné blízkosti, aby je měli neustále na očích.

Celé rodeo se připravovalo velmi krátkou dobu - necelé tři měsíce na takovou akci skutečně nejsou mnoho. Upravit areál samotný zabralo asi týden (Na přípravě arény se podíleli i členové Západočeské westernové asociace, a to bez nároku na odměnu - klobouk, nebo v tomhle případě spíš stetson, dolů.), finišovalo se ale ještě v sobotu kolem šesté hodiny ranní, tno a celá show mohla vesele vypuknout asi v půl desáté.

Karel ČernochModerování se ujali Karel Černoch a Stanislav Berkovec ( ten dokonce v zájmu originality a patřičného nadhledu povlával nad hlavami diváků na výsuvné plošině požárního vozu ). Prvně jmenovaný se spolu se svým synem Markem staral o zábavu i na sobotním večerním country bále, na němž nechybělo ani občerstvení zdarma. To sice bylo původně určeno pouze pro VIP, ale pak se to nějak zvrtlo, VIPáci se zřejmě najedli před akcí, takže zbylo dost i na ostatní.

Za dva dny navštívilo akci okolo pěti tisíc návštěvníků a poměrně plno bylo nečekaně i na dopoledních akcích, takže si organizátoři ( Sdružení zakladatelů a.s. Výstaviště Plzeň ) můžou mnout spokojeně ruce a spokojeni snad byli i diváci. Nejvíc asi ti, kteří vyhráli některou z cen (vstupenky byly slosovatelné) od firem Jack Daniels či Ferrari.

býkMéně spokojeni asi byli ochránci přírody z organizace Svoboda zvířat, kteří vyjádřili svojí nelibost nad pořádaným rodeem pokojnou demonstrací (zde je Tisková zpráva Svobody zvířat k této akci). Těžko říct, kdo je více ohrožen. Zvířata, která pro majitele mají mnohdy větší cenu než lidi a je jim věnována všemožná péče, nebo rodeoví jezdci, jejichž povolání rozhodně také není bez rizika, jak dokládá jedna z našich fotografií.

Jednotlivé disciplíny rodea jsou skutečnou soutěží, jejich výsledky se bodují a započítávají do ročního průměru (tedy něco podobného jako třeba automobilové závody). Kromě tohoto zápolení je k vidění spousta doprovodných akcí. Výjimkou nebyla ani Plzeň. Oko návštevníka se mohlo pokochat například ohňostrojem (při němž stylově zazněla píseň z repertoáru Bon Jovi), ukázkami práce s bičem a lasem, tancem skupin Caramela a Caramelka (dětská odnož), mohli jste se podívat, jak vypadá indiánské teepee nebo přihlížet rituálnímu tanci... V neděli se dal vidět a slyšet dokonce sám Allan Jacob, majitel a zakladatel této putovní rodeové show.

Pokud stojíte i o nějaké pohyblivé obrázky, najde je na oficiálních stránkách Jack Daniels Rodeo USA.

podiumkovboj1kovboj2kovboj3

kovboj5kovboj4kovboj6kovboj7



TJ, foto:MP

 
HOME
UP